Jos saat golfkilpailusta palkinnoksi esimerkiksi suuren avaimen, siitä on ilmoitettava veroilmoituksessa. Kuva: Getty Images
Kilpagolf |
27.4.2016

Muista ilmoittaa golfkisojen palkintosi verottajalle

Golfkilpailujen palkinnot ovat veroilmoituksessa ilmoitettavaa veronalaista tuloa, jos palkinto on saatu sijoituksen tai suorituksen perusteella. Vastaavasti osa harrastustoimintaan liittyvistä kuluista on verotuksessa vähennyskelpoisia.

Jos osallistuit viime kaudella golfkilpailuihin ja ansaitsit palkintoja, sinun tulee Verohallinnon ohjeen mukaan ilmoittaa saamiesi palkintojen arvo veroilmoituksessasi. Urheilukilpailuista saadut palkinnot ovat saajan veronalaista tuloa, jos palkinto on saatu sijoituksen tai suorituksen perusteella. Ohjeistus koskee myös tavarapalkintoja, joista verottajan ohjeistus sanoo seuraavaa:

”Tavarana saadut veronalaiset kilpailupalkinnot arvostetaan niiden käypään arvoon eli siihen arvoon, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisin välittömästi. Arvostus tehdään saajan näkökulmasta katsottuna. Jos saadulla tavarapalkinnolla ei ole saajalleen käyttöä eikä palkinto ole helposti muutettavissa rahaksi, tuotteen raha-arvoa voidaan kohtuullistaa saadun selvityksen perusteella.”

Harrastustoiminnan kulut osin vähennyskelpoisia

Harrastustoimintaan liittyvät menot ovat pääsääntöisesti elantokuluja, mutta niissä tapauksissa, kun harrastustoiminta on tuottanut tuloa, voidaan siihen kohdistuneet kustannukset vastaavasti vähentää verotuksessa.

Vähennyskelpoisia kuluja ovat tuloon välittömästi kohdistuvat kulut, golfkilpailujen tapauksessa muun muassa kilpailujen osallistumismaksut ja matkakulut kilpailupaikoille. Muut harrastuksen kulut, kuten esimerkiksi jäsenmaksut, vastikkeet tai välineiden ja varusteiden hankinnasta aiheutuneet kulut eivät ole kilpailupalkinnoista vähennyskelpoisia. Menoja ei voi vähentää saadun tulon määrää enempää.

Lue lisää verohallinnon ohjeesta (ks. erityisesti ohjeen kohdat 5.6 ja 5.7).

Kommentit

Kohdassa Muut palkinnot, 5.6 todetaan, että palkinnon tai voiton nimellä maksettu suorite on siis saajan veronalaista tuloa, jos
– voiton saaminen ei perustu sattumaan

Holarin suhteen mielestäni pätee edellinen. Olipa golfari miten taitava tahansa, niin toistokokeessa tuskin pystyy lyömään useampaa peräkkäin samallakaan reijällä. Arpajaisvoitto.

Pitää vissiin perustaa ulkomailla voitetuille rahapalkinnoille ja myydyistä autoista saaduille rahoille poste restante Gaymänille.

Ollaan tultu perimmäisten, oleellisimpien kysymysten äärelle.

Jos lyöt holarin ulkomailla kisoissa ja voitat auton, niin jätä sinne. Ensin lyödään päälle autovero ja alv. Sen jälkeen sen arvo laittaan palkaksi, josta pitää maksaa kaikki sivukulut eläkemaksuja myöten. Sitten koko summasta verot. Tulee kalliimmaksi, kun täällä kaupasta haettuna. On muutama auton voittaja ollut ihmeissään.

Ohjeen mukaan sijoituksen tai suorituksen perusteella saatu palkinto on veronalaista. Onneksi ei arvonnassa saatu palkinto. Ei muuta kun arvotaan palkinnot niin ei murheita.

Kannattaisi jokaisen katsoa You tubesta Huovisen lyhyet erikoiset ”Oravan metsästäjän sihteeri” niin voisi miettiä minkälaisia vähennyksiä täsätäkin hyvästä harrasuksesta voisi verottajalle esittää niistä mahtavista palkintosummista, joita jokainen meistä pitkin kesää nappaa!

Olle

Jere Jaakkolalle: Olisit voinut itse mainita jutussasi MILLAISISTÄ SUMMISTA
VEROTTAJA ON KIINNOSTUNUT, niin olisi nämä tyhjäkommentit vähentyneet.

Verottajalle tulisi ilmoittaa yli 100 euron palkinnon. Verottajan ohjeessa
ei ilmeisesti löydy kohtaa palkintojen yhteismäärästä vaan yksittäinen palkinto pitää olla yli 100 euroa. Näin tätä on tulkittu.

SEPE –> Käsittääkseni Golfliitto on jo esittänyt rajan nostoa, mutta aika näyttää meneekö esitys läpi.

Maksakaa vain kiltisti veronne. Lakia on noudatettava. Seurat ja yhtiöt vasikoivat tulonne joka tapauksessa tai syyllistyvät rikokseen. Ihmeellistä nillitystä hyvätuloisilta golfareilta. Kyllä meillä on varaa maksaa kortemme kekoon.

Taidan olla kansalaistottelematon ja jättää ilmoittamatta viime kesn palkinnot, golfpyyhe mailojen putsaukseen ja toiseksi 15 kpl järvipalloja . Kun tulossa on toistasataa veronpalautusta, un uskala sitä riskeerata ilmoittamalla satunnaisia voittoja

Jäsenmaksu pitäisi olla vähennyskelpoinen. Ilman golfseuran jäsenmaksua et voi saada tasoitusta etkä silloin saa palkintoa tasoituksellisesta kisasta. Ilman golfseuran jäsenyyttä ei taida päästä edes kisaan mukaan.

Eikös byrokratiaa pitänyt purkaa ???
Näin ne virkamiehet työllistävät toisiaan.

Nyt Golfliitto äkkiä asialle ja esittämään politiikoille/verottajalle esim.200€ verovapausrajaa palkinnoille.
Saataisiin jäsenmaksuille jotain katetta !!!

Muttaettä mun kotiseura ilmoitti ihan suoraan verottajalle palkinnosta, itse en ollut aktiivinen. Mutta veroehdotuksessapa kivasti tuo näkyi tulona. No, onneksi ei näillä palkintorahoilla leveästi elele, saavat verottaa ihan rauhassa sen muutaman eurosentin

Kukkuu vaan. En ole todellakaan laittamassa palkintojani mihkään verotukseen. Eiköhän kohta veroteta veroilmoituksen teostakin

Verohallinnon VASTAUSPANKKI sivuilta voi hakea tähän kysymykseen liittyviä vastauksia. Verohallinnon osoite on http://www.vero.fi.

Siellä 18.4.2016 on julkaistu vastaus joka on tämän selostuksenne mukainen. Sen löytää myös ID numerolla 201618406. Lisäksi siinä on maininta että ”Vähentämättä jääneet menot huomioidaan kuitenkin myöhempinä vuosina saman harrastustoiminnan tuloja verotettaessa. Harrastusluonteisesta toiminnasta on syytä pitää erillistä kulujen muistiinpanoa.”

28.1.2016 ID 20166740 vastauksessa on maininta että ”…välineiden ja harjoituskulujen kohdentaminen juuri tietystä kilpailusta saatuun palkintoon kohdistuvaksi on varmasti hankalaa.”
Se vastaus oli hieman eri linjoilla. Siinä mahdollisesti ajateltiin että yhden kilpailun palkinnon vähennyskelpoiset kulut ovat vain sen kilpailun osanottomaksu ja matkakulut. Nyt annettu vastaus 18.4.2016 kattaa kaikki kilpailukulut usealta vuodelta.

Mielestäni kaikkien välinehankintojen osuus ”työkaluvähennykseksi” on kaikista golfharrastusvälineistä se prosenttimääräinen osuus joka on kilpailujen prosenttimääräinen osuus.
Mielestäni tosiasiassa useissa kilpailuissa kilpaileva harrastaa aina kilpailua ja kilpailuun harjoittelemista.
Luulen että suurimpien palkintojen saajien nyt hyväksyttävät kilpailukulut ovat yli kymmenkertaiset palkintomäärään nähden.

Olisi toivottavaa että verottaja muuttaisi palkintojen ilmoittamisen sellaiseksi että on ilmoitettava silloin palkinnot ja kulut jos palkinnot ovat kuluja suuremmat.

Yritin epätoivosesti etsiä, että tämä juttu olisi kirjoitettu 1.4.. Ei ollut, joten en voi muuta kuin todeta, että hohhoijaa. Nyt kanavoituu viranomaisen aika oikeaan asiaan.

Silkkaa kiusantekoa tuollaiseen nqppikauppaan puuttuminen. Loputkin siitä vähästä järjestä on kadonnut päättäjien tukan alta. Miten tämä voi olla mahdollista yhtaikaa, kun miljardit katoaa veroparatiiseihin? Jo on työpanokset verottajalla kohillaa! !!

Ei ole tullut palkintoja, ainostaan kuluja. Mutta jos joskus joku pallotuubi tai tiipussi tulisi, niin en varmasti alkaisi niitä mihinkään veroilmoituksiin lisäilemään 🙂

Todella fiksua touhua, byrokratiaa, mikä työllistää sekä verottajaa että pelaajaa. Lopputulos kun lienee useimmiten pelkkä plus miinus nolla. Ei lopu työt verottajalta ja matti meikäläiseltä vähenee vapaa-ajan ja esimerkiksi golfin pelaamiseen käytettävissä olevan ajan määrä, kun täyttelee ja laskee näitä valtion virkamiesten aivoitusten tuotoksia. Enää ei puutu kuin se kuuluisa hengittämisen verottaminen. Näillä eväilläkö tämä maa nousee suosta? Suunta on kyllä vahvasti sinne turpeen alle.