Sanna Nuutinen oli mukana vuoden 2014 EM-hopeajoukkueessa.
Kilpagolf |
23.3.2016

Golfliitto vastaa kritiikkiin kilpailutoiminnan säästöistä

Suomen Golfliittoa on kritisoitu aikeista olla lähettämättä edustusjoukkueita naisten ja miesten EM-joukkuekilpailuihin. Aiheesta kirjoitti kriittiseen sävyyn myös päivän Helsingin Sanomat. Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi vastaa kritiikkiin.

Suomen Golfliitto joutui viime syksynä tiukan tilanteen eteen, kun Golfliiton liittovaltuusto päätti syyskokouksessaan olla hyväksymättä ehdotettua kahden euron korotusta liiton jäsenmaksuihin. Korotuksen tuomalla lisärahoituksella oli tarkoitus ohjata toimintaa uudella otteella kohti strategiaan kirjattuja tavoitteita.

Golfliiton kuluvan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio oli valmisteltu kahden euron jäsenmaksukorotuksen mukaan, mutta liittovaltuuston päätös laittoi suunnitelmat uusiksi.

Yhtenä osana seuranneita säästötoimenpiteitä Golfliitto päätti olla lähettämättä joukkueita naisten ja miesten tämän vuoden EM-joukkuekilpailuihin.

Päätöstä on sittemmin eri yhteyksissä kritisoitu. Viimeisimpänä aiheeseen tarttui toimittaja Jussi-Pekka Reponen aamun Helsingin Sanomien artikkelissaan.

Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi avaa nyt tarkemmin päätöksen taustoja.

Miksi yhtenä säästökohteena ovat juuri naisten ja miesten EM-joukkuekisat?

”Golfliiton liittovaltuuston päätöksen johdosta toimintasuunnitelmaa ja budjettia piti leikata noin 300 000 eurolla. Valtuusto evästi päätöksessään, että säästöt on tehtävä kilpagolfista, henkilökuluista ja ostopalveluista. Saimme valtuustolta siis selkeät reunaehdot siitä, miten budjettia tulee tasapainottaa. Kilpaurheiluyksikön tehtävänä taas oli pohtia, miten ja mistä kilpaurheilutoiminnassa säästetään reilut 100 000 euroa. Päädyimme siihen, että kun käytettävissä on suunniteltua vähemmän resursseja, niin suomalaisen kilpagolfin tulevaisuuden kannalta on tärkeämpää panostaa pelaajien pitkäjänteiseen kehittämiseen kuin yksittäisiin kansainvälisiin kilpailuihin. Sen myötä yhdeksi säästökohteeksi tulivat aikuisten ja senioreiden EM-joukkuekilpailut. Tyttöjen ja poikien joukkueet lähetetään sen sijaan varmuudella EM-kilpailuihin, koska tulevaisuuden näkökulmasta se on ehdottoman tärkeää. Ensi vuonna tyttöjen EM-joukkuekilpailut pelataan Lohjalla.”

Miksi kilpagolfissa päätettiin säästää kilpailemisesta eikä esimerkiksi leirityksistä?

”Pelaajien pitkäjänteisen kehittymisen vuoksi. Hyvin suunnitelluilla ja toteutetuilla leireillä pelaajia voidaan auttaa eteenpäin tehokkaammin kuin osallistumalla yksittäiseen kilpailuun. On hyvä muistaa ja huomata, että pelaajamme tulevat kauden aikana pelaamaan useita kansainvälisiä kilpailuita niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kyse ei siis ole siitä, että kilpailuihin osallistuminen ylipäätään jätettäisiin pois. Kauden päätavoitteena ovat joukkueiden MM-kilpailut Meksikossa, joihin Suomelta lähtee normaaliin tapaan sekä naisten että miesten joukkue.”

Kuinka suuret säästöt EM-kisojen väliin jättämisestä saadaan?

”Naisten ja miesten EM-joukkuekilpailujen kustannusvaikutus kilpaurheiluyksikön budjetissa on noin 30 000 euroa, joten säästö on samansuuruinen.”

Toimintasuunnitelma ja budjetti laadittiin korotetun jäsenmaksun varaan. Miksi nollakorotukseen perustuvaa vaihtoehtoista budjettia ei laadittu?

”Sekä toimintasuunnitelma että budjetti haluttiin laatia valitun strategian ja sen painopisteiden mukaisesti. Koko golftoimialan yhdessä laatiman strategian toteuttaminen edellyttää väistämättä uusia investointeja. Vaihtoehtoisen budjetin laatiminen olisi meidän mielestämme tarkoittanut myös sitä, että ikään kuin emme itse uskoisi varsinaiseen toimintasuunnitelmaan ja budjettiimme.”

Miksi säästöjä jouduttiin ylipäätään tekemään, vaikka liiton jäsenmaksu säilyi ennallaan?

”Jäsenmaksun korotusesityksessä oli tavoitteena tehdä lisäpanostuksia uuden strategian painopistealueiden suuntaan. Lisäksi tietyt kiinteät kulut kuten jäsenvakuutus kallistuivat jättäen varsinaiseen toimintaan vajaat 100 000 euroa vähemmän kuin aiemmin. Kuluvan vuoden toimintasuunnitelmassa taas haluttiin ehdottomasti säilyttää mm. lisäpanostukset seurakehittäjäverkostoon, joka konsultoi golfyhteisöitä asiakaskokemuksen hallinnassa ja junioritoiminnan tehostamisessa. Siksi vakiintuneiden toimintojen vastentahtoisilta leikkauksilta, kuten EM-joukkuekilpailuista luopumisesta, ei voitu kokonaan välttyä.”

Miten kilpailutoiminnan säästökohteet valittiin?

”Kilpagolfista jouduttiin säästämään kaikkiaan 124 000 euroa. Säästökohteet valittiin sen mukaan, että kilpailu- ja valmennustoiminta kärsisivät mahdollisimman vähän.”

Onko vielä mahdollista, että Suomi lähettää joukkueet myös miesten ja naisten EM-kisoihin?

”Kyllä se on edelleen mahdollista. Vaihtoehtoja täytyy nyt tarkasti pohtia.”

Milloin asiasta tehdään lopullinen päätös?

”Päätös on tehtävä viimeistään ennen ilmoittautumisen sulkeutumista. Joukkueet EM-kilpailuihin on ilmoitettava Euroopan Golfliitto EGA:han 18. huhtikuuta mennessä.”

Teksti: Golfpiste

Kommentit

Toimivatkohan liiton palkkalistoilla olevat henkilöt yleisestikin talviaikoina cädeinä maailmalla liiton maksaessa palkan.

Aivan käsittämätöntä kähmintää liitolla ja toimitusjohtajalta.

Kummallista, että liiton palkkalistoilla olevat henkilöt voivat ns. kesällä tehdä ylisuuria ”ylitöitä” sitten talvella voidaan kädätä kuukausitolkulla ympäri maailmaa. Eikö talviaikaan olekaan töitä, voisiko tiettyjä henkilöitä pitää vaan kesällä kausityöntekijöinä, tulijoita riittää !!

Alkaa liiton toiminta ja puheenjohtaja osoittaa valtion talouden hoitoa ja valvontaa, kollektiivisesti kerätään rahat ja diktatoorisesti tuhlataan. Synergiaa löytyy poliitikkojen ja virkamiesten silta-rumpu-hankkeista.
Onko suomalainen golffari tosiaan näin hölmö ?

Onneksi liitolla oli rahaa palkata uusi työntekijä ja sille mukava vakanssi (1.4.2016), toki harrastuksena golf. Itse en löytänyt julkisesta hausta hakua.

Viestintä, faktat ja maine

”Heiluttaako häntä koiraa?” on yksi takavuosien pj-kommentti kentän edustajille, kun he esittivät kysymyksiä hänelle.

Luottamuspula, missä nyt ollaan on pitkän kehityksen tulos. Tämäkin ”case” on sen yksi ilmentymä.

Viestinnän avoimuus jäsenistöön, golfareille, muille urheilunjärjestöille, medialle ja yhteiskuntaan päin on edellytys keskusjärjestön olemassaololle.
Ed. strategian 2010 – 20 pohjatyössä tutkitutimme ensimmäistä kertaa Golfliiton historiassa ”Mitä mieltä golfseurojen- ja osakeyhtiöiden puheenjohtajat sekä toimitus-,toiminnanjohtajat ovat Golfliiton tehtävistä ja palveluista”. Tutkimus antoi selkeän viestin mihin liitolla on tuki ja mikä on tärkeää. Myös mikä/mille ei ole.

Miten muissa pohjoismaissa?
http://www.golf.se sivustolta löytyy Ruotsin Golfliiton Liittokokouskutsu kaikkine asiakirjoineen sis. AB:t. Samoin vuodesta 1999-2015 kaikki vastaavat pöytäkirjoineen, päätöksineen ja liitteineen. Vastaava käytäntö on muissakin pohjoismaissa.

Olisiko jo nyt korkea aika Suomen Golfliitonkin aloittaa vastaava käytäntö?
Ymmärtääkseni käsittelyssä ei ole ollut eikä ole mitään laittomuuksia tai golfareiden/golfseurojen/golfyhtiöitä tai alaa muutenkaan vahingoittavia asioita. Jos on niin menettelytavat löytyvät niillekin.

Maine ja luottamus perustuvat tekoihin.

Tarttisko säästää liiton virkamiesten palkoista, määristä ja edustuskuluista.
Alkaa jo menemään hermo tähän touhuun. Keskittykää oikeisiin asioihin, säästetään jäsenkorteissa, mobiiliin, säästyy yllättävän monta sataa tuhatta, kun ei tartte käsitellä, lähetellä eikä tuhrata näiden kanssa.

Nyt maksetaan hintaa isojen poikien näyttävistä ulkomaanmatkoista viime vuosilta. Mitenkähän ne kehittivä Suomalaista golfia? Uskomatonta tunarointia, hävetkää!