EGA Golfliitto StLG R&A Invesctec Rolex

#8 – Arja Sipronen

Syntymävuosi: 1943–
Kotiseura: Sea Golf Rönnäs
Kilpamenestys: Seitsenkertainen Suomen mestari vuosilta 1976–1979 ja 1981–1983, Suomen ensimmäinen pelaava naisammattilainen ja Ladies European Tourin jäsen vuosina 1984–1988
Muuta: Golfammattilainen ja -opettaja vuodesta 1984 lähtien. Opettanut Suur-Helsingin Golfissa, Pickalassa ja Sea Golf Rönnäsissä.

Arja Sipronen on Suomen naisten kilpagolfin tienraivaaja, jonka elämään golf tuli suhteellisen myöhään, 27-vuotiaana. Taustalla oli paljon muuta urheilua, kuten keihäänheittoa. Kilpaurassa on yhtymäkohtia Mildred ”Babe” Didrikson-Zahariasin tarinaan, jossa naisten keihäänheiton kultamitalistista tuli myöhemmin oman aikansa paras golfin naispelaaja maailmassa.

Arja Siprosen ensiaskeleet golfin parissa tapahtuivat Irlannissa vuonna 1970, jossa hänen miehensä Ensio oli työkomennuksella. Hän kokeili lajia aluksi pienillä pitch & putt -kentillä, joita maasta löytyy satoja. Ensimmäiseksi oikeaksi kentäksi valikoitui Pohjois-Irlannin puolella sijaitseva links-helmi, The Open Championshipiäkin vuonna 1951 isännöinyt Royal Portrush.

Vuonna 1974 Arja Sipronen lähti jo mukaan SM-kisoihin, ja tuloksena oli heti pronssimitali. Kaksi vuotta myöhemmin tuli jo ensimmäinen mestaruus, joka lämmitti aivan erityisesti Siprosen mieltä. Silloin hän nimittäin löi kaikki lajia pitkään hallinneet, vähän ylpeänä pitämänsä talilaiset. Seuraavat seitsemän vuotta toivat vielä kuusi mestaruutta lisää, mikä teki Siprosesta mestaruuksilla mitattuna maamme historian menestyksekkäimmän naispelaajan.

Vuonna 1984 Arja Sipronen siirtyi ammattilaiseksi ja lähti monista varoitteluista huolimatta ja pankkilainan turvin testaamaan taitojaan maanosamme parhaita pelaajia vastaan.

Pelattuaan neljä vuotta Euroopan kiertueella Sipronen ryhtyi opettavaksi ammattilaiseksi. Hän aloitti opettamisen vanhalla kotiklubillaan Luukissa, siirtyi sitten myöhemmin Pickalaan ja päätyi lopulta nykyiseen paikkaan, Itä-Uudellamaalla sijaitsevaan Sea Golf Rönnäsiin, jossa Sipronen on ollut hyvin pidetty. Rönnäsissä Sipronen on viihtynyt jo yli 20 vuotta. Talvisin hän on harjoittanut ammattiaan Espanjan Alicantessa.