Golfliitto |
12.5.2016

Green Cardin suorittamista helpotettiin entisestään

Golfin aloittamista halutaan entisestään helpottaa. Osana tavoitetta Golfliitto on päättänyt höllentää green card -vaatimuksia.

Kesäkuun alussa voimaan astuvan green card -uudistuksen kantavana ajatuksena on, että kentälle pääsee, kun hallitsee tärkeimmät pelin sujuvuuteen, turvallisuuteen ja toisten pelaajien sekä kentän kunnioittamiseen liittyvät asiat. Ohjeistuksessa ei myöskään enää puhuta etiketistä, vaan arkisemmin golfkäyttäytymisestä.

Golfliitto halusi päivittää oheistuksen, koska viimeiset muutokset ovat jo viiden vuoden takaa ja toimialalla on käyty paljon keskustelua green cardin tarpeellisuudesta.

”Ihmisillä on ollut ehkä turhan tiukka kuva siitä, millä edellytyksin golfkentälle voi mennä. Ohjatusti pelaamaan voi mennä vaikka heti. Green Card tarkoituksena on antaa varsinkin suorittajalleen itseluottamusta siitä, että hän voi omatoimisesti pelata muiden kanssa turvallisesti ja sujuvasti”, sanoo Golfliiton seurakonsultti Aarni Nordqvist.

Green cardiin liittyviä käsityksiä selvitettiin kyselyllä viime vuonna. Tulokset tukevat green card -järjestelmää lähes yksimielisesti. Aloittelijat ja green cardin hiljattain suorittaneet harrastajat kokivat suorituksen hyödyllisenä ja haluavat pitää siitä kiinni.

Uudistuksissa järjestelmästä haluttiin kuitenkin tehdä entistä joustavampi ja rohkaisevampi, ja samalla helpottaa golfin aloittamista entisestään.

Samalla halutaan muistuttaa siitä, että green cardin suorittamisen jälkeen pelitaitoja ja sääntö- ja tasoitustuntemusta on hyvä edelleen kehittää aktiivisesti, jotta tasoituskelpoinen pelaaminen alkaisi sujumaan. Seuroja myös kannustetaan järjestämään aloittelijoille opetusta green cardin suorittamisen jälkeen.

Muutokset tiivistetysti

  • Keskeisten sääntöasioiden tunteminen teorian tasolla riittää. Sääntöjä ei tarvitse hallita täydellisesti.
  • Tasoitusjärjestelmän perusteita ei tarvitse hallita, mutta pelaajan tulee ymmärtää mistä tasoitusjärjestelmässä on lähtökohtaisesti kysymys.
  • Pelaajalla on oltava edellytykset sujuvaan pelaamiseen. Suorittajan ei tarvitse kyetä pelaamaan kenttää lyöntipelisäännöin ohjekierrosajan puitteissa.
  • Erillistä, mitattavaa lyöntitaitokoetta ei järjestetä.

Kommentit

Konnus-Golf Ry järjestää Leppävirralla pari ”green card -kurssia” edullisesti. Kurssille pääsee jäseneksi liittymällä eli lähestulkoon ilmaiseksi. Tämä siksi, että tarkoituksemme ei ole asialla rahastaa, vaan pikemminkin lisätä lajin harrastajia. Ilman seuran jäsenyyttä kurssin hinta on hieman kalliimpi, mutta siltikin vielä pilkkahintainen. Kouluttajina toimivat kapteenit ja pari kokenutta pelaajaa. Kurssilla käydään läpi tärkeimmät asiat mitä klubipelaajan tarvitsee tietää ja osata, loppu on sitten jokaisesta itsestään kiinni.

Nata on oikeassa sanoessaan ihmisten kusetusta ja pelkkää rahastusta nämä greencardkurssit mutta toisaalta on se kivaa duunia näille entisille ”pelailijoille” ja olen myös nähnyt hyvin vedettyjä kursseja ja tunteja varsinkin Vierumäellä.
Kundi vuosia sitten kävi läpyttämässä palloa ja kysyin Harrilta (S) et kundi tarttis greencardin niin Harri kysy et missä se on niin näytin että tuolla rangella niin Harri katto ovelta muutaman lyönnin ja sano mikä nimi ja kijoitti kortin.

Ohituksista lisää: Ensiksikin joillakin on se käsitys, että ohitus on edellä menevän ryhmän luvasta kiinni. Näin joskus jopa opetetaankin. Etuoikeuden kentällä määrittää kuitenkin yksiselitteisesti pelinopeus. Hitaammalla ryhmällä on siis velvollisuus päästää HETI nopeampi ryhmä ohi. Usein ”sopivaa ohituspaikkaa ja -aikaa” tuumitaan väylätolkulla ja tämä hidastaa koko kenttää tarpeettomasti. Toiseksi edellä pelaavat eivät aina säännöllisesti katso taustapeiliin ja vaikka katsovatkin eivät ymmärrä mitä siellä tapahtuu. Pitkälyöntisemmät odottavat usein yli 200 m päässä seuraavaa lyöntiään. Pysyäkseen vireessä he touhuavat kaikenlaista. Pitää kyetä tunnistamaan takana tulevien lyöntipituudet ja erottaa puuhastelu lyömisestä. Tyypillisesti tällainen tilanne johtaa peliin, jossa viheriöltä lähtevä hidas ryhmä menee vieressä olevalle seuraavalle tiiauspaikalle, aloittaa ja kävelee taas takana tulevien nopeampien pitkälyöntisempien eteen ymmärtämättä, että ovat tien tukkeena. Eli tarkkaavaisuutta ja ymmärrystä näistä asioista lisää kentille, kiitos.

Yleensä hitaat pelaajat eivät itse tiedä olevansa hitaita. Pelkästään nopeasti liikkuminen kentällä ei tee pelaajasta nopeaa. Lyöntiin valmistautuminen on yleensä hitaan pelaajan ongelma. Tätä pitäisi painottaa enemmän golf opetuksessa.

Säädetään kenttien pelijärjestelyjä millä tahansa tavalla tosiasia tulee aina olemaan se, että kentällä on hyvin erivauhtisia peliryhmiä. Tämä johtuu mm. peliryhmien koosta, pelitaidoista, fyysisestä kunnosta ja päivän vireestä jne. Oleellista olisi siis rohkeus ja kyky ohittaa, ettei koko kenttä seiso esim. yhden hitaan ryhmän takia. Ohitus missä tahansa on nopea ja kivuton toimenpide, jos sen osaaminen ja asenne on kohdallaan.

Mielestäni kentillä voisi olla esim. eri päivät hitaille pelaajille ja nopeille. Esimerkiksi Saunaseuralla on eri päivät miehille ja naisille. Jos lähikentät tekisivät hyvää yhteistyötä, joka päivä voisi löytyä nopeille ja hyväkuntoisille mahdollisuus golfin pelamiseen. Köytäntö voisi jopa lisätä lähikenttien maksavia asiakkaita, vaikka vaihtopäivämaksuja ei tulisi asikkaille. Kenttien käyttötietojen perusteella voisi kauden lopulla kehittää käytäntöä.
Golfkierros voisi olla sellainen, ettei tarvitsisi häiriintyä nopeista, kannoille pyrkivistä pelaajista tai toisin päin. Sekä jo parhaat fyysiset voimansa taakseensa jättäneet että nopeat hyväkuntoiset ärsyttävät toisiaan tahtomattaan. Monen kentän kauneuteen on satsattu osakkaiden varoja. On osakkaiden yhdenvertaisuuden vuoksi arveluttavaa/väärin jättää luonnon kauneudesta ja fyysisten voimiensa mukaan rauhallisesta kävellen (tarvittaessa autolla) etenemisestä nauttiminen pois ja suosia joka päivä etupäässä nopeasti pelaavia.
Tämän epäkohdan poistamiseksi tarvitaan hyvää tahtoa ja yhteistoimintakykyä eli ominaisuuksia, joita fiksuilla golfin ystävillä on.

Pitäähän muissakin lajeissa tietää yleiset säännöt niin miksi ei golfissa! Siisti pukeutuminen on osa lajia. Karmeeta katottavaa nuorten naisten spagettiolkaintopit ja liian tiukat shortsit edes rangella. Samoin kuin miesten ylipitkät cargo-housut pullottavinen taskuineen.Omien lyöntijälkien korjaaminen kuuluu asiaan vaikka juuri siltä ei kentillä näytä. Pallon lyöminen edellä pelaavien kintuille ei kuulu lajiin. Liian äänekäs mesominen pilaa myös pelinautinnon. Jokainen voi katsoa peiliin omalla kohdallaan ja tehdä tarvittavat toimenpiteet. Hyviä peleä 🙂

Annetaanhan ne ohjeet muihinkin lajeihin niin miksi ei sitten golfiin! Edellä jo mainittiin siitä kuinka hyvät tavat sekä asiallinen pukeutuminen kuuluvat lajiin. Itse olen suorittanut green cardin Espanjassa ja hankkinut peilikokemusta USA:ssa. Molemmissa maissa rentoa pelaamista tasoituksista huolimatta ja kunnioitus muiden peliä kohtaan.

Suomessa olen huomannut sen, että lyöntijäljet jätetään liian usein korjaamatta, pukeutuminen on välillä liian rentoa ja varsinkin nuorten naisten spagettiolkaintopit ja liian kireät shortsit eivät mielestäni kuulu edes
rangelle, samoin kuin miesten gargo-housut lukuisine pullottavine taskuineen.
Etikettiin myös kuuluu ettei palloa löydä edellisten pelaajien kannoille. Hyviä kierroksia hienon lajin parissa itse kullekin!

Itse ostin aikoinaan jäsenkorttini suoraan Eerikkalasta. Ei kukaan koskaan kysellyt GreenCardia. Semmoista kurssia en ole koskaan käynyt. Yksi kavereista osti jäsenkortin Paloheinästä ilman mitään kursseja. Mentiin pelaamaan ensikertaa kylmiltään tasoituksilla 21 ja 25,5 muistaakseni Rönnääsiin. Mukavaa oli. Nyt ollaan molemmat singeleitä ja pelattu 7 vuotta. Kurssit on perseestä.

Hyvä ja tervejärkinen kommentti, Rauli! Juuri tuolla periaatteella tulin itsekin aloittaneeksi harrastuksen paria viikkoa vajaa vuosi sitten, omien lasten innostuksen ansiosta hetken mielijohteesta alkeiskurssille ilmoittautuneena. Sillä erolla tosin, että meidän pro sanoi, ettei ole itse kuunaan yhtään sääntökirjaa omistanut 🙂 vaan että säännöt kyllä tulevat tutuksi pelissä. Oikeassa oli, erityisesti siinä vaiheessa kun tasoitus alkoi kiinnostaa, niin sääntöjä tuli tavattua hyvinkin tarkkaan sillä asenteella, että nyt aletaan pelata ”oikeasti”.

Viime vuoden vajaalla kaudella tulikin sitten 70-80 kierrosta par3:set mukaanlukien, ja kevyesti samaa tahtia, jos ei parempaakin mennään tänä vuonna. Jos baana on auki, 12-vuotiaan pojan kanssa kahdestaan kierros menee kolmen tunnin pintaan, joka väylällä molemmat keltaiselta tiiltä reikään asti pelaten, joten en usko, että ainakaan meidän kohdalla voi murehtia kevyiden greencard-vaatimusten tukkineen kenttää.

Sen voin omasta kokemuksestani sanoa, että parhaiten tämä hulluus lähtee käyntiin mahdottomalla innostuksella ja palavalla halulla oppia pelaamaan paremmin, joiden voimalla pelitaitoa ja sitä myöden -nopeutta myös syntyy paremmin kuin millään muulla tavalla. Alkeiskurssini ekana päivänä proshopin tarjouksesta tuli otettua kengät, toisena alkoi ilmestyä muita releitä ja päätöspäivänä oma mailasetti, viikon sisällä jäsenyys ja pelioikeus.

Luuletteko, että intoa olisi piisannut ihan yhtä paljon tiukan ryppyotsaisella kurssituksella, tenttaamisella ja lyöntitaitojen mittaamisella? Minä en usko, ja olen aika vahvasti sitä mieltä, että paras ja nopein tapa tehdä aloittelijoista ei-aloittelijoita on maksimoida se alkuvaiheen loputon peli-into, paino sanalla PELI.

Ohimennen lukasin noita kommentteja ja haluaisin mainita muutamia pikkujuttuja:

1. Pukeutuminen tai pelivälineet eivät ole alussa se tärkein juttu.
-Paljon tärkeämpää on innostuminen ja nauttiminen, pukeutuminen ja välineet tulevat siinä vaiheessa ajankohtaiseksi kun aletaan oikeasti harrastamaan. Tämä on käytännössä nähty.

2. Kaikkia sääntöjä ei edes kannata opetella kirjaa lukemalla, perussäännöt vain.
-Pelaamalla hieman kokeneempien kanssa aloittelija oppii asiat käytännössä ja pelitilanteen takia nämä opit jäävät myös paremmin mieleen. Sääntökirjaa kannattaisi pitää bägissä niin aloittelijoiden kuin hieman enemmänkin pelanneiden. Sääntöjen tarkoitushan ei ole vaikeuttaa peliä vaan päin vastoin. 😉

3. Aloittelijat tarvitsevat aikaa joten sitä heille annettakoon.
-Väistäminen on vielä nykyisinkin sallittua ja jos edellä hidasteleva ei sitä itse ymmärrä tehdä, takaa tuleva voi itse kysyä että saako ohittaa. Common sense.

Suosittelen kuitenkin että lyöntikoe järjestetään edelleen, ei se asioita hankaloita. Kokeen ei kuitenkaan tarvitse olla edellytys kortin saannille.

Einarille voisi todeta, että on epäasiallista kommentoida toisen golfaamista kun ei siitä mitään tiedä. Riitta on oikeassa siinä, että näitä keskinkertaisia eli plussatasoituksella pelaavia omaa lyöntiänsä liian pitkään säätäviä hidastajia on myös kentillä turhan paljon. Jos lyönti ei lähde puolessa minuutissa oman vuoron tullen on syytä palata rangeharjoitteluun.

Jos Riittakin olisi 25 vuodessa vähän kehittynyt, niin kiinnostaisi ehkä vähän itseäsikin mittailla niitä lyöntejä. Kaikki eivät siellä kentällä ole vain raitista ilmaa haukkaamassa

Sujuvan ohjeaikojen mukaisen pelin vaatimus koskee mittailijoita ja 25 v pelanneita samalla tavalla kuin aloittelijoita, joita ei tule opettaa huonoille tavoille heti akussa.

Minusta uudet pelaajat eivät ole kentän hidastelijoita, vaan ne ovat nämä ”mittailivat” jotka katsovat ja miettivät , mihin sitä löisi Sitten on tämä sääntö, että kentälle ei pääse pelaamaan , jos tasoitukset ylittää 100. Sillä ei ole mitään merkitystä, vaan viittaan ed. mielipiteeseeni 25 v
kenttiä kiertäneenä.. Tähän toivon pikaista muutosta.

Pelin sujuvuus on kaikille kentällä olijoille olennainen osa nautintoa. On harkitsematonta linjata, ettei alkajan tarvitse pelata ohjeaikojen mukaisesti. Sen sijaan on viisasta neuvoa nostamaan pallo taskuun jos ei suju, väylän pisteet on nollattu ja takana on muita odottamassa. Tämä ei ole häpeä vaan hyvä tapa ja kohteliasta muita kentällä olijoita kohtaan. Kaikilla kun tökkii joskus, mutta siitä ei kannata rangaista muita.

Thaimaassa, jossa asun ei tosiaan tarvita green cardia. Pattaya Sport Clubin jäsenyys on hyvä, sillä saa reippaat alennukset kentiltä ja muualta. 500 batia vuosi, siis vähän yli kymppi. Kortittomille pelaajille voisi Suomessa olla omat peliajat. Meillä peli välillä puuroutuu, kun kentälle tulee etupäässä Aasiasta pelaajia, joilla on maila ensi kertaa kädessä.Muuten Pattaylla on noin kolmekymmentä kenttää, paremmat tiedot löytyvät Pattaya Sport Clubin sivuilta.

Itse vuosi sitten aloittaneena pidän Green Cardin suorittamista tarpeellisena. Nyt kuitenkin tuntuu siltä, että aloittelija jätetään sen jälkeen ihan yksin. Toimintaa pitää kehittää vahvasti siihen suuntaan, että aloittelijoita ohjataan pelaamisen alkutaipaleella. Siihen löytyy varmasti useita eri keinoja, jos halua on. Seurat eivät tee tämän eteen juurikaan mitään. Esim. hitaammat kierrokset aloittelijoille, pelaajakummit tms. jotka tukisivat uusia pelaajia. Joku ”pelaajapörssi” aloittelijoille olisi myös kiva, löytyisi suurinpiirtein pelaajia parille ensimmäiselle kaudelle.

Osallistuin Thaimaassa pieneen kisaan, ilmoittautumisen jälkeen piti käydä rangella lyömässä muutama pallo malliksi. Vastasi kait heidän greenfeetä…

Yksi kapteeni naputti minulle deminikankaisista housuista ja väitti niiden olevan kielletyt farkut. Mielestäni tavallisilla vaatteilla voi astua kentälle, myös farkuilla.

Eräs kapteeni väitti, että lenkkareillani ei saa pelata, ne kun eivät ole turvallisia, nilkka voi vääntyä. Mielestäni tavallisilla jalkineilla voi astua kentälle, myös lenkkareilla.

Ymmärrän kyllä, että noilla pukeutumissäännöillä lihoitetaan asuvalmistajia. Olisiko ketunhäntä kainalossa?

Ihmettelen kyllä miksi suomessa pakollinen greenfee!kun olen ulkomailla pelannut ei sellaista ole ikänä kysytty missään viimeksi Etelä afrikassa.Kun tyttäereni suoritti ajokortin annoin hänelle ajotunteja ,mutta golfopetusta en ainakaan virallisesti voisi antaaa!
Ja vielä kun katselee Paloheinän golfryhmätunteja niin ei voi kun nauraa!Kamalaa ihmisten kusetusta!

Vaimoni suoritti kirjalliset Lempäälän hiisigolfissa puhtaasti. Lyöntikokeessa bunkkerista piti saada viidestä pallosta kolme ylös. Kaksi nousi ja kortti jäi saamatta. Golf jäi siis haaveeksi ja rouva etsi uuden liikunnallisemman harrastuksen. Hiisigolfin nuori virkaintoinen golfinopettaja teki karhunpalveluksen lajille ja golfseuralleen. tällaista siis 2014 ja vielä ihmetellään miksi laji ulottuu Suomessa

Miksi ihmeessä Suomessa tarvitaan Green Card, kun sitä ei muualla maailmassa tarvita? Tämä on hyvin tehokas tapa pitää nuoret ja muut vasta-alkajat poissa golf-kentiltä. Siihenkö tällä touhulla pyritään?

On todella surullista kun tuntuu, että suomessa mennään vähän joka asiassa luuserilinjalle. Tasoa ja vaatimuksia lasketaan joka puolella. Ollaanko me niin paljon huonompia kuin edelliset sukupolvet? En ymmärrä miten ja milloin meistä on tullut riman alittaja kansaa? Muualla maailmassa ihmisiltä vielä vaaditaan sääntöjen ja määräysten noudattamista.

Tärkeää on sisällyttää koulutukseen ja korostaa myös sujuvaa pelaamista, eli pallo taskuun kun lyönnit on täynnä.

Ohessa tiedoksi, sinulla on jo melkein valmis green card.

t. Maritta

Golf on harrastus ja hyödyllistä liikkumista.on innokkaita kilpailijoita ja niitä joka pitää sen harrastuksena molemmat pitää saada nauttia pelin antamasta ilosta. Hyvä käytös kuitenkin pitää säilyttää sääntönä. Ja muiden huomio ottaminen. Pukeutumisessa voidaan olla monta mieltä.